Foto: Emilia Nyberg (Sound of Music 2016)
Det handlar om barnen
Ingenting gör mig så glad som att se ungdomar utvecklas. För mig har min föreningsaktivitet som vuxen alltid handlat om barn och unga, att skapa möjligheter för dem, så att de kan utvecklas. Till det behövs vi vuxna, som kan skapa förutsättningarna och en scen för de unga att stå på, där de får möjligheter att skapa innehållet. Vad vi vuxna vill kommer i andra hand. Det är inte vi som ska stå i centrum, våra behov eller egon, utan de unga ska vara i fokus.
Jag har fått många möjligheter som ung, och det är jag evigt tacksam för. Tacksam för att jag haft många vuxna omkring mig som trott på mig och gett mig chanser att pröva på nya uppgifter och utvecklas, och jag är glad att jag vågat ta emot de chanserna.
Idag deltar jag aktivt som vuxen i flera föreningars verksamhet. Och många gånger har jag undrat vad det är som gör att jag fortsätter, år efter år, att frivilligt leda barn och unga inom olika fritidsaktiviteter. Svaret varierar, så låt mig berätta några exempel: På våren, när mina B-flickor vann brons i handboll (15–16 åringar) var tårarna nära. Att se flickornas glädje och gemenskap gjorde mig så stolt och tacksam, att jag fick vara en del av det. Eller när mina scoutflickor ännu kommer ihåg mig nu när de är tretton år och jag får kramar när vi ses, blir jag så varm inombords. Att få följa med dem när de växer som mänskor, och tänka att jag varit en liten del av deras utveckling som deras scoutledare när de var 8 år gamla, gör det värt det.
För mig handlar det om att ge tillbaka, eller egentligen att ge vidare det jag fått.
Jag fick vara med som barn och ungdom på Raseborgs Sommarteater på 90-talet, och det har betytt enormt mycket för mig. Då fattade jag ingenting om föreningsliv, hur mycket jobb det är bakom en teaterproduktion, hur många vuxna som gav av sin tid för att skapa den möjligheten för mig.
Nu hoppas jag att min son får samma möjligheter, vuxna som vill se honom utvecklas och ger av sin tid. Som han vill krama om, och att han en dag står på scenen eller handbollsplanen.
Västnyländska Ungdomsringen är en kulturinstitution med Raseborgs Sommarteater och TryckeriTeatern. Och föreningen är ambitiös. Faran är att själva kulturproduktionen blir viktigare än att ge så många barn och unga chansen att stå på scen som möjligt. Desto högre vi sätter ribban för det konstnärliga, desto fler intresserade barn och unga stänger vi ute. VNUR ska vara ambitiös, men inte på bekostnad av alla de barn och unga som vill vara med. Vi ska försöka erbjuda så många som vi kan möjligheten att stå på Raseborgs Sommarteaters scen. Det kommer varenda en att komma ihåg för resten av livet. Och det är värt mer än själva teaterkonsten.
För mig är VNUR en organisation som betyder glädje och gemenskap.
Fredrika Åkerö
VNUR Ordförande 2014-2017